Juorut, huhut ja väärät väittämät täyttävät tyhjiön

Huhut, juorut, valheet ja väärät väittämät täyttävät tyhjiön, joka aiheutuu kun ei viestitä faktoilla. Tai ei viestitä laisinkaan. Näin tapahtuu kaikissa organisaatioissa, myös hoivatyössä.

Jos hoivaorganisaatio ei aktiivisesti viesti omaisille, työntekijöille ja asiakkaille, täyttää ilman epätietoisuus. Epätietoisuus aiheuttaa pelkoa ja huolta.

  • Onko äidillä kaikki kunnossa?
  • Onko hoitaja käynyt isän luona?
  • Antoiko joku lääkkeet aamulla?
  • Onko pappa syönyt laisinkaan?
  • Saako mummo kunnollista hoitoa ja pääsekö ulkoilemaan?

Huoli kerääntyy, kasaantuu ja jossakin vaiheessa purkautuu.

Se purkautuu vihaisina yhteentörmäyksinä kun tullaan ns. linjoja pitkin. Se purkautuu yhteydenottona iltapäivälehtiin tai valvovaan viranomaiseen. Se purkautuu tuntikausien mittaisina toistuvina huolipuheluina, jotka kuormittavat esihenkilöitä ja hoitajia. Se purkautuu sopimusten purkamisena ja haukkumisina sosiaalisessa mediassa. Se lisää työntekijöiden kuormitusta ja aiheuttaa stressiä, jopa sairaslomia.

Mutta tiedättekö mikä on hyvä uutinen?

Viestinnän voi ottaa myös haltuun. Tyhjiön voi täyttää faktapohjaisella viestinnällä.

Aktiivinen viestintä, arjen ilojen, surujen ja kuulumisten jakaminen, vähentää asiakkaiden, omaisten ja läheisten huolta. Se säästää hoitajien työaikaa kun huolipuhelut vähenevät ja nostaa työtyytyväisyyttä.

Ennen kaikkea viestimällä oikein, olet tilanteen tasalla. Ja kaikki muutkin ovat.

Toimiva ajantasainen viestintä on esimerkiksi vanhushoivassa ensiarvoisen tärkeää hoidon laadun kannalta. Jopa elintärkeää.


Tutustu oheisista linkeistä miksi viestintä on tärkeää sosiaalihuollossa ja etenkin ikääntyneiden hoivassa. Ja jos te haluatte korvata juorut, huhut ja pelot toimivalla, luottamusta rakentavalla viestinnällä – ota rohkeasti yhteyttä (info@onervahoiva.fi / p. 050 326 4989) niin kerromme miten Onervan viestisovelluksella tämä on saavutettu eri puolilla Suomea Helsingistä Rovaniemelle.