Ei asiakas päätä millä viestisovelluksella viestii viranomaisen kanssa

Miksi omainen / lapsi / sosiaalihuollon asiakas / päihdekuntoutuja / lisää tähän mikä tahansa sosiaalihuollon asiakas… viestisi teidän sovelluksen avulla?”

Kuluttajat saavat tietenkin valita mitä sovellusta käyttävät kun viestivät keskenään. Joku käyttää Snäppiä, toinen Telegramia, kolmas Whatsappia, yksi Signalia, tämä suosii Discordia.

Mutta kun asiakas viestii palvelutarjoajan tai viranomaisen kanssa, ei hän voi sanella mitä sovellusta käytetään. Jos haluat viestiä verottajan kanssa, on siihen tarjolla Omavero.fi palvelu. Jos haluan asioida pankkini kanssa, menen OP.fi sivustolle tai mobiilisovellukseen.

Ei 6 miljoonaa suomalaista voi kukin valita mieleistään appia ja päättää, että ”hei minä haluan asioida Kelan kanssa Vkontaktilla ja poliisin kanssa mieluusti Discordilla”.

Viranomainen tai palvelutarjoaja kuten hyvinvointialue ilmoittaa asiakkaille, että nämä ovat meidän keskitetyt asiointi- ja viestintäkanavat. Ja niitä asiakkaat käyttävät jos haluavat asioida. Piste.

Selkeät, yhteisesti sovitut viestintäkanavat helpottavat työtä ja asiakkaiden asiointia

Hypätään nyt sosiaalihuoltoon jossa me toimimme. Onerva kehittää viestisovelluksia sosiaalihuollon palvelutarjoajille – yrityksille ja hyvinvointialueille. Tällöin palvelutarjoaja ottaa keskitetyn viestisovelluksen käyttöönsä – esimerkiksi vanhuspalveluissa, päihdehuollossa tai lastensuojelussa. Tai vaikka kaikissa niissä.

Ja ilmoittaa niin työntekijöille ja asiakkaille, että tästä eteenpäin viestintä hoituu tässä kanavassa. Tällöin tehdään selväksi, perustellen tietenkin, että me ei enää käytetä esimerkiksi whatappia tai signalia asiakastiedoista viestimiseen. Niin kuin me ei käytetä Snäppiä tai Instagramiakaan tai jotain muuta kanavaa mitä joku yksittäinen asiakas tykkäisi käyttää.

Tämä voi kuulostaa tylyltä mutta se on ennen kaikkea käytännöllistä, edullisinta ja tietoturvallista.

  • Selkeyttä viestintään – asiakkaat ja työntekijät tietävät mitä välinettä käyttää missäkin tarkoituksessa
  • Ajansäästöä – täsmälliseen tarpeeseen suunnitellulla työvälineellä saadaan usein paras lopputulos. Viestintä toimii ja säästetään työaikaa olennaiseen
  • Tietoturvallisuus – varmistetaan, että noudatetaan tietosuojalakia ja GDPR vaatimuksia. Ei tehdä uutta case Vastaamoa eikä kukaan mene vankilaan siitä, että ei ole noudattanut tietosuojavaatimuksia

Selkeät suuntaviivat ja ohjeet ei ole tylyä palvelua vaan johtamista. Työn tekemistä helpommaksi työntekijöille ja palvelut suoraviivaiseksi asiakkaille.