Kysyn 4-vuotiaalta tyttäreltäni joka päivä kotimatkalla, mitä teitte päiväkodissa tänään?
V: Ei mitään.
Ette yhtään mitään?
V: Ei.
Aloin huolestumaan, pidetäänkö päiväkotilapsia sidottuna kiinni sänkyyn aamusta iltapäivään?
Ei toki.
Joka iltapäivä lapsia hakiessa, päiväkodin työntekijät muistavat kertoa päivän terveiset. Tänään oli askartelua ja jumppaa. Aamulla leikittiin ulkona. Iltapäivällä oli laulutuokio. Huomenna mennään retkelle ja luistelemaan.
Toimintaa on vaikka kuinka paljon. Ja jos työntekijät eivät muista jututtaa, niin kotia toimitetaan ja päiväkodin seinältä löytyy myös kalenteri josta tietää milloin on omalelupäivä, milloin sinfoniaorkesteria(!) tai muuta mukavaa.
4-vuotias tenava vain on vähän valikoiva kertomuksissaan.
Sama tapahtuu joskus muistisairaiden ikääntyneiden osalta omaisen tiedustellessa:
Oli vanhus kotihoidossa tai palvelutalossa, aina muistisairaan kertomukseen ei voi luottaa.
On ollut tapauksia, joissa vanhus on kertonut syöneensä hyvin joka päivä, mutta omaisen saapuessa kylään, on viikon ruuat löytyneet avaamattomana jääkaapista.
Useissa hoivakodeissa myös järjestetään jos jonkinmoista aktiviteettia, mutta aina muistisairas ei muista näitä kertoa omaiselle.
Ja kun omainen kuulee tarpeeksi monta kertaa: ”Tänään ei tapahtunut mitään”, täyttyy hänen mitta. Hän tarttuu puhelimeen, kirjoittaa tulikiven katkuisen sähköpostin tai marssii paikan päälle ja tiedustelee, miksi hoivatalossa ei koskaan tehdä mitään.
Siinä hoivakodin johtaja tai hoitaja ihmettelee, että vastahan meillä eilen oli tanssit, tänään askarteluhetki ja huomenna lähdetään retkelle.
Omainen tarvitseekin kolmannen osapuolen, hoitajan, näkemyksen asiasta. Hoitaja voi varmistaa, onko ne lääkkeet tai ruoka syöty. Onko peseydytty.
Ja hoitaja voi myös kertoa niistä iloisista asioista.
Tätä on omaisviestintä. Tiedon välittämistä. Ei vain ”potilastiedon” vaan myös arjen kuulumisia.
Se rakentaa luottamusta ja vähentää huolta. Niin päiväkodeissa kuin ikääntyneiden hoivassa.
”Olikos siellä päiväkodissa tänään mitään kivaa ohjelmaa?”
”Ei.”
Katso alta videolta miten Onerva – omaisviestintäpalvelu toimii. Se on helppo ja nopea tapa viestiä omaisen ja hoitajan kesken.