Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Suomessa tarvitaan kaksinkertainen määrä hoitajia vuoteen 2025 mennessä nykytasoon nähden.
Maahanmuuttajien merkitys tulee kasvamaan ja esimerkiksi geriatrian professori (emeritus) Jaakko Valvanne sanoi kevään haastattelussamme, että tarvitsemme lisää maahanmuuttajia hoitajiksi (lue Miten ratkaista vanhushoivan hoitajapula?)
Puutteellinen kielitaito on kuitenkin iso haaste. Se on haaste sekä hoivatilanteessa mutta etenkin kirjaamisessa.
Hoivatyö voi onnistua vähäisellä kielitaidolla mutta tekniseen, vaikeakäyttöiseen potilastietojärjestelmään kirjaaminen suomenkielellä voi olla ylittämätön yhdistelmä.
Tällöin oleellista asiakkaan hoitoon liittyvää tietoa jää jakamatta niin hoitajalta toiselle kuin hoitajilta omaisille.
Onerva viestintäpalvelu on saanut kiitosta hoitajilta nopeista ja helpoista kirjauksista, joita myös kielitaidottomien on helppo käyttää.
Nopeimmillaan yhdellä klikkauksella.
Emme tosin puhu Onervalla ”kirjaamisesta” (vrt. potilastietojärjestelmiin) vaan arjen ilojen ja surujen välittämisestä kuvien ja tekstin välityksellä.
Jotkut hoitajat nappaavat kuvan ruokailu- tai ulkoiluhetkestä, toiset arvioivat mielialaa tai kuittaavat yhdestä painikkeesta esimerkiksi lääkkeet otetuiksi.
Käyttö onnistuu vaikka ei osaisi kieltä tai tietotekniikka olisi vierasta. Kaikessa tässä kuluu yleensä vain parikymmentä sekuntia mutta merkitys omaiselle ja asiakkaalle on usein valtava.